Növénygondozás

Mielött a növényeket elültetjük érdemes utánanézni, hogy milyen talajra és milyen fényhatásra van szükségük. Figyeljünk oda, hogy a gyökerek ne maradjanak ki, de az alsó ágakat sem szabad a föld alá ültetni. Érdemes tölcsér alakot, mélyedést  kialakítani.  Nem szabad  púpozni  a földet a növények tövénél. Lásd locsolás. Ültetés elött lehet javítani a föld tápanyagszintjét. Vigyázzunk, hogy a föld alatt ne legyenek idegen dolgok, anyagok.  Pl.:építkezésből megmaradt sitt, törmelék, mész, nylon, stb. 

Locsolás

A növényeket úgy kell meglocsolni, hogy a teljes gyökérzet kapjon vizet. Ezt úgy érhetjük el, hogy az ültetésnél kialakított tölcséreket, mélyedéseket  megtötltjük vizzel. Ha kell többször is megismételjük a folyamatot. (Ez a növény és a tölcsér méretétől függ.) Ha a föld fel van pupozva a víz elfolyik a növény tövétől. Érdemes átlocsolni a zöld lombozatot is. Ha a növény nem kap elegendő mennyiségü vizet az kihat a fejlődésére. A talaj midíg legyen nedves.

Permetezés

Minden örökzöldet évente egyszer ajánlatos a megfelelő permetszerrel lepermetezni. / A thuja féléket álltalában réztartalmú gombaölő, a borókákat pedig rovarölő szerrel.  A permetszerhez alkalmazzunk tapadószert!

Betegség álltalános jellemzői

Thuja : Gombabetegség : Vöröses foltok a lombozat külső részén.

Boróka : Rovarkártevők (Atka, pajzstetü) :Apró fehér bogarak, korong alakú kártevők, a növény föld feletti részeihez tapadva.